OM björsjöås

Björsjöås ligger mitt i Vättlefjälls naturreservat – ett av de största naturområdena i Göteborg. Här finns vildmarkskänsla i ett kuperat skogslandskap med ett rikt djurliv och många lager av kulturhistoria.
Runt gården betar får, tuppen gal i hönshuset och två små shettlandponnies håller ett nyfiket öga på allt som händer på gårdsplanen.

Boningshuset har totalt 16 sängplatser, fördelade på 3 rum. Ett större rum med plats för 8, och två mindre med 4 bäddar vardera. Det finns också tre mindre stugor med plats för fyra personer i varje. Därtill en vedeldad bastu (som skall totalrenoveras) och fem picknickbord med tegelmurad grill. Kanoter finns att hyra året runt.

Nere vid Björsjön 300 meter från gården ligger både kanotbrygga och vindskydd med grillplats – tillgängligt för alla.

Gården arrenderas sedan oktober 2019 av Björsjöås Vildmark AB (svb). Ett aktiebolag med vinstutdelningsbegränsning, där reglerna syftar till att säkerställa att företagets vinst huvudsakligen stannar kvar i företaget.
Björsjöås Vildmark AB är ett partnerskap mellan den ideella föreningen Bergum Gunnilse Utveckling (BGU), privata välgörare och naturturismföretagare.

Du kan läsa mer om vandringsleder och omgivningarna här

Historia

Björsjöås är en av de äldsta gårdarna i Vättlefjäll och har klassats som kulthurhistorisk miljö av riksintresse. Gården har åtminstone medeltida ursprung. Den nämns i källorna första gången år 1388, och den äldsta kartan över området är från mitten av 1600-talet. Den gamla vägen som förr ledde från Bohus till Bergum går förbi alldeles utanför knuten. Här finns många och påtagliga spår av mänsklig aktivitet; husgrunder, fägator, fossila åkrar, hägnader, stenbrott, torvtäkter mm.

Den siste private brukaren hette Ragnar Lindström. Han bodde på Björsjöås tills Göteborgs kommun förvärvade gården i mitten av 1960-talet. Efter det har den bl a arrenderats av scouterna och fungerat som resurs för Angereds skolförvaltning, fram till i oktober 2019.

24 bäddar

Fördelade mellan boningshuset (tre rum med fyra respektive åtta bäddar) och tre stugor kan vi erbjuda övernattning för upp till 28 personer, året om.

Vi erbjuder även annorlunda boende

Vår/sommar och tidig höst finns även möjlighet till glamping i canvastält men i  spännande svävande trädtält kan sova i året om!

Läs mer här

Kanotuthyrning

Så länge isen håller sig borta från Björsjön hyr vi ut kanoter. De går även att boka som en del av ett konferens- eller upplevelsepaket.